Interpellation 2014/15:571 Möjligheterna till undantag från reglerna om krav på kassaregister

av Per-Ingvar Johnsson (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan den 1 januari 2014 gäller lagstiftningen om krav på kassaregister även för torg- och marknadshandel. I skatteförfarandelagen ges möjlighet till undantag från detta krav om kravet kan anses oskäligt. Skatteverket har med stöd av förordningen om instruktion för Skatteverket lämnat allmänna råd om undantag i enskilda fall.

I förarbetet till lagstiftningen ifrågasattes om det är skäligt för mindre verksamheter, som det ofta är inom torg-och marknadshandel, att behöva köpa in relativt dyra kassaregister. I underlaget för lagstiftningen, som beslutades 2013, lämnades uppgifter av Skatteverket om att certifierade kassaregister kunde inköpas till ett pris på drygt 6 000 kronor.

Sedan lagstiftningen beslutades har det framhållits från företrädare för torg- och marknadshandlare att det inte är möjligt att anskaffa certifierade kassaregister som får användas utomhus, i vart fall inte till pris i den nivå som Skatteverket påstod inför lagstiftningens införande.

Många torg- och marknadshandlare har köpt in kassaregister som inte uppfyller Elsäkerhetsverkets krav för användning utomhus. Arbetsmiljöverket har reagerat på de säkerhetsrisker som användning av registren utomhus innebär, och en företagare uppges ha belagts med vite för att stoppa användning av hans kassaregister utomhus.

Skatteverket har vid förfrågningar om dispens från kravet på kassaregister som grundar sig på att sådana inte kunnat levereras som godkända för utomhusanvändning avvisat möjligheten till undantag.

 

Är finansministern beredd att medverka till en snabb översyn av reglerna om kassaregister vid användning av kassaregister utomhus?

Om finansministern är beredd att göra en översyn, när kan den vara klar?

Bedömer finansministern att det finns fler frågor när det gäller reglerna om kassaregister som behöver ses över?