Interpellation 2014/15:54 Licensjakt på varg

av Daniel Bäckström (C)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Rovdjursproblematiken ökar i Sverige, med stora negativa socioekonomiska konsekvenser som följd. Nästan dagligen kommer rapporter om hur vargar attackerat, skadat och dödat får, tamboskap och jakthundar. Allra svårast är situationen i Värmland, där vargtätheten också innebär en kraftigt minskad älgstam.

I en tid då allt fler efterfrågar närproducerad mat försvårar vargens närvaro möjligheterna till utvecklad djurhållning och småskalig verksamhet. Läget är alarmerande, och människor avvecklar i stället sin verksamhet, däribland i fårnäringen, där vargen trots säkrade rovdjursstängsel går in i hagar och dödar får. 

Alliansregeringen tog genom rovdjurspropositionen En hållbar rovdjurspolitik betydande steg mot att få en fungerande rovdjursförvaltning och bred acceptans för att våra stora rovdjur ska få finnas i den svenska naturen, även vargen. Denna acceptans bygger dock på att man, inte minst i vargtäta områden, kan jaga varg för att hålla stammen på acceptabel nivå och inte omöjliggöra djurhållning eller exempelvis jakt med hund.

Vargen berör alltså många människor, och nu är det angeläget att riksdagens beslutade rovdjurspolitik genomförs i praktiken.

Med rådande oklarheter kring hur regeringen tänker hantera rovdjursfrågan och licensjakten vill jag därför fråga klimat- och miljöministern:

Kommer ministern att verka för att det kan genomföras licensjakt på varg till vintern?

Vilken rovdjurspolitik kommer ministern och regeringen att föra och vilka målsättningar har ministern för att säkra djurhållning, jakt och brukade marker?