Interpellation 2014/15:514 Nedläggningshotet mot Bromma flygplats och konsekvenserna för Tvärbanans utbyggnad

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Frågorna om Bromma flygplats vara eller icke vara är många och blir fler ju längre tid som fortlöper innan man får ett besked. En effekt av detta limbo som man slängt in Stockholmsregionen i är bland annat att den planerade utbyggnaden av Tvärbanan till Kista måste försenas. Anledningen till detta är att förutsättningarna för tvärspårvägens fortsatta utbyggnad är avhängiga beskedet om Bromma flygplats framtid. Resultatet blir att den utbyggnad som var tänkt skulle börja 2016 måste invänta besked från regeringen om flygplatsen får vara kvar.

Detta får självfallet stora effekter för Stockholmsregionen och utvecklingen i det forsknings- och innovationskluster som finns i Kista Science City och som är oerhört viktigt för regionens utveckling och Sveriges konkurrenskraft inom it-området. Att jag och mitt parti är av uppfattningen att Bromma flygplats bör få vara kvar är ingen nyhet. Det är dock särskilt oroväckande att man genom ett nedläggningshot, som en tydlig majoritet i riksdagen dessutom är emot, på detta sätt skadar regionens tillväxt och förutsättningarna för en utbyggd kollektivtrafik ytterligare.

Mot bakgrund av bland annat detta vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

Har statsrådet tidigare varit medveten om vilka konsekvenser nedläggningshotet mot Bromma flygplats har fått för utbyggnaden av Tvärbanan till Kista?

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkerställa att Tvärbanans Kistagren kan börja byggas utan fördröjning i samband med utredningen om Bromma flygplats framtid?