Interpellation 2014/15:510 Bredbandsutbyggnad på den svenska landsbygden

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

En väl utbyggd bredbandsinfrastruktur är avgörande för landsbygdens utveckling och en förutsättning för företagare och entreprenörer utanför städerna. Mot den bakgrunden gjorde alliansregeringen en stor satsning för att säkerställa att den infrastrukturen ska finns på plats.

I Visby presenterade Miljöpartiet den 2 juli 2014 ett pm som heter Östersjön – Svenskt ledarskap – 100% ekologiskt med partiets språkrör som avsändare. Där beskriver man att Miljöpartiet vill ta 200 miljoner kronor från bredbandssatsningar inom landsbygdsprogrammet och i stället använda dem till att skapa 100 procent eko runt Östersjön. Hur den fortsatta bredbandsutbyggnaden ska finansieras framgår inte. Detta väcker självklart oro hos oss som vill se att hela Sverige har samma möjligheter till digital integration och tillgång till internet. Efter att statsrådet har tillträtt som ansvarigt statsråd för it-frågor har han beskrivit att han anser att alliansregeringens politik på området var till fyllest. Det skulle kunna vara ett sätt att backa från detta löfte som lämnades några månader före valet.

 

Jag vill därför fråga statsrådet Mehmet Kaplan följande.

Är det statsrådets ambition att pengarna som i dag satsas på bredbandsutbyggnad inom landsbygdsprogrammet i framtiden ska gå till andra ändamål?