Interpellation 2014/15:5 Obligatoriskt gymnasium

av Tomas Tobé (M)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Regeringen har meddelat att man avser att införa obligatoriskt gymnasium. Det framgår emellertid inte hur detta ska stärka elevers motivation att avsluta gymnasiet.

Alliansregeringen införde en ny gymnasieskola. Gy 2011 innebär högre antagningskrav och tydligare kunskapsmål. Syftet med denna omfattande omläggning har varit att stärka kvaliteten på de utbildningar som erbjuds på gymnasiet och öka graden av individanpassning för att fler ska ha möjlighet att avsluta sina studier med godkända betyg.

Skolverket visar att andelen elever som avbryter sina studier eller inte lyckas nå godkända betyg är som störst i årskurs 3. Detta mönster är särskilt tydligt för dem som tar fyra eller fem år på sig, men ändå inte lyckas nå ett godkänt slutbetyg.

Övergången mellan grundskola och gymnasieskola är i dag 98–99 procent av varje elevkull som avslutat årskurs 9. En majoritet av dem som avbryter sina studier gör detta i årskurs 3. En stor del av dem som går i årskurs 3 har hunnit fylla 18 år vilket innebär att de inte kan förpliktas att stanna kvar i gymnasiet. Slutsatsen är att en reform som gör gymnasiet obligatoriskt är ett stort slag i luften.

  1. Varför avser statsrådet Aida Hadzialic att genomföra en reform som redan på förhand framstår som helt verkningslös för att komma till rätta med de utmaningar som gymnasieskolan står inför?
  2. Vad kostar det att göra gymnasiet obligatoriskt för alla elever och hur ska reformen finansieras?
  3. Hur ska statsrådet och regeringen samla ett parlamentariskt stöd för sitt förslag att göra gymnasiet obligatoriskt?