Interpellation 2014/15:492 Heltid

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Inför valet gick Socialdemokraterna till val på rätt till heltid, som en jämställdhetsfråga. Flera gånger har detta löfte ställts ut.

Den 16 juni 2012 skrev partisekreterare Carin Jämtin på följande sätt om att alla S-styrda kommuner skulle införa rätt till heltid: ”Vi socialdemokrater ska anta utmaningarna och bli bättre arbetsgivare i kommuner och landsting – och det snabbt. När vi passerar årsskiftet 2013/2014 ska vi redovisa resultat. Det handlar om konkreta åtgärder på följande områden: Rätt till heltid. Varje ny tjänst ska vara en heltid. Alla anställda ska erbjudas heltidsanställning.”

Nu har Socialdemokraterna ordförandeskapet i SKL och då återkommer löftet om att införa heltid i välfärdssektorn. Den nya ordföranden Lena Micko säger: ”Det är en nödvändighet för att få behålla personal, men också för att kunna rekrytera ny personal inför den generationsväxling vi står inför.”

Socialdemokraterna har under många år haft höga ambitioner och utgett många löften om heltid till alla. Trots det så har inte alla heltid, fast de så gärna vill.  Detta är något som slår särskilt mot kvinnors liv och möjligheter till egenförsörjning och egen utveckling.

Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér: