Interpellation 2014/15:487 Fritidspeng

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Systemet med fritidspeng för barn i familjer med försörjningsstöd infördes av alliansregeringen den 1 juli 2014. Fritidspengen är avsedd för de barn som lever i hushåll med knappa ekonomiska resurser under en längre tid. Den riktas till barn i familjer som har försörjningsstöd och som haft det i minst sex månader under den senaste tolvmånadersperioden.

Statistiska centralbyrån har i en rapport om barns fritid kommit fram till att barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll inte deltar i fritidsaktiviteter lika mycket som andra barn. Det var mot den bakgrunden som den förutvarande regeringen införde fritidspengen.

Under hösten 2014 föreslog regeringen i sin budgetproposition att systemet med fritidspeng skulle slopas och i stället skulle pengarna läggas på att marginellt höja försörjningsstödet för alla familjer med barn mellan 7 och 18 år. Detta kritiserades av Rädda Barnen eftersom staten har i enlighet med barnkonventionen ett särskilt ansvar att tillse att varje barn får sin rätt till aktiv fritid tillgodosedd.

Även Barnombudsmannen avstyrkte i sin remisspromemoria Avskaffande av bestämmelserna om fritidspeng och föreslog att målgruppen barn snarare borde utökas. Barnombudsmannen skrev vidare i sin remisspromemoria: ”Om fritidspengen för barn avskaffas vill Barnombudsmannen framhålla att det är oerhört angeläget att regeringen tar initiativ till andra åtgärder som innebär att barn i ekonomiskt utsatta familjer får möjlighet att ta del av fritidsaktiviteter. Det är viktigt att se barnet som en egen individ med egna behov och egna mänskliga rättigheter.”

Jag vill därför fråga statsrådet Gabriel Wikström följande:

  1. Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att barn i ekonomiskt utsatta familjer ska få möjlighet att ta del av fritidsaktiviteter om fritidspengen avskaffas?
  2. Vad är statsrådets motiv bakom att förändra en så uppskattad satsning som fritidspengen?