Interpellation 2014/15:485 Höjning av bensinskatten

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen har meddelat att bensinskatten ska höjas. Det är en skattehöjning som slår direkt mot många företags och privatpersoners ekonomi. Höjningen kommer att leda till att tusentals jobb riskerar att gå förlorade. 

En höjning av bensinskatten är direkt olämplig och skulle slå hårt mot dem som har små marginaler och är beroende av bilen. Glesbygden kommer att drabbas extra hårt – vi är fortfarande många, inte minst utanför storstäderna, som behöver bilen för att ta oss till jobb, förskola, fritidsaktiviteter, sjukhus, matinköp med mera. 

Det avgörande är att Sverige satsar på incitament som till exempel miljöbilspremien och på forskning för att fler ska välja miljövänligare bränsle, inte på straffbeskattning av bilar och lastbilar. De olika trafikslagen tävlar inte med varandra, utan kompletterar varandra. För att människor och företag ska kunna verka och utvecklas i Sverige behövs rimliga transportkostnader utan onödiga skatter. 

En höjning av bensinskatten är av många anledningar fel väg att gå. Den försämrar svensk konkurrenskraft och riskerar svenska jobb. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vad tänker ministern och regeringen göra för att se till att rörligheten i glesbygden och på arbetsmarknaden inte begränsas? 

Hur ska jord- och skogsbruket kompenseras för höjningen av energiskatten på diesel?