Interpellation 2014/15:48 Erkännande av Palestina

av Karin Enström (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige har under lång tid varit ett politiskt och konkret stöd i arbetet med att bygga en livskraftig, sammanhängande och demokratisk palestinsk stat. Dock kan varaktig fred och en självständig, demokratisk palestinsk stat endast bli en realitet genom en framförhandlad lösning på konflikten. 

Den svenska politiken har under lång tid grundat sig på folkrättens tre traditionella kriterier för ett erkännande av en stat. En självständig stat kräver folk, ett territorium och en regering som har möjlighet att uppvisa effektiv kontroll över territoriet. Lägg därtill att en självständig stat ska ha möjlighet att ingå och uppfylla internationella förpliktelser, och det står klart att ett erkännande av Palestina som självständig stat inte är förenligt med dessa kriterier. 

I regeringsförklaringen meddelade statsministern att den nya regeringen ämnar att som första EU-land erkänna staten Palestina, vilket betyder att dessa kriterier inte längre gäller och att det skapas en ny praxis för framtiden som är oroväckande. 

Jag har följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

Är det utrikesministerns och regeringens mening att ändra på den praxis som så länge gällt som grund för att Sverige ska erkänna en stat?