Interpellation 2014/15:46 Högre marginalskatters effekter på den svenska ekonomins konkurrenskraft

av Aron Modig (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Konkurrensen i den globala ekonomin hårdnar för varje år. Om vi i Sverige ska kunna hålla en hög välfärds- och välståndsnivå också framöver så behöver vi förhålla oss till detta och genomföra reformer som stärker våra möjligheter att konkurrera – om arbetstillfällen, kapital och talanger – med andra snabbfotade länder och regioner i vår omvärld.

Trots att regeringspartierna hållit ett högt tonläge i frågor om jobb och ekonomi – både i valrörelsen och då statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen häromveckan – så har regeringen redan hunnit presentera ett flertal förslag som slår hårt mot vår ekonomi och konkurrenskraft.

I promemorian Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen för 2015 redogör regeringen bland annat för hur den dels vill förändra uppräkningen av skiktgränserna för statlig inkomstskatt, dels för hur den vill göra en avtrappning av jobbskatteavdraget. I praktiken innebär dessa förslag att alla löntagare med månadsinkomster högre än 36 000 kronor drabbas av skattehöjningar redan nästa år. Världens näst högsta marginalskatter blir ännu högre.

De nu annonserade skattehöjningarna är problematiska av flera skäl. De kommer att minska drivkrafterna till utbildning, företagsamhet och hårt arbete, vilket inte är rättvist då det rimliga är att den som tillför något – genom arbete, idéer, entreprenörskap eller annat – också får behålla frukten av sina ansträngningar. Men det är inte heller förnuftigt eftersom vår ekonomi framöver än mer kommer att baseras på kunskap, och då måste även skattesystemet vara utformat för att premiera utbildning.

De högre marginalskatterna kommer också att göra det svårare för Sverige att attrahera talanger från andra länder. Den högkvalificerade arbetskraften är lättrörlig och då är det viktigt att vi erbjuder en miljö där det är attraktivt att bo, även skattemässigt, om vi ska locka den till oss.

Jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Hur ser finansministern att Sveriges möjligheter att framgångsrikt konkurrera i den globala ekonomin påverkas av de utannonserade skattehöjningarna på utbildning, företagsamhet och hårt arbete?