Interpellation 2014/15:442 Alkoholleveransutredningen

av Fredrik Schulte (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Finland är för närvarande indraget i en process vid EU-domstolen, i det så kallade Alkotaximålet, där Finland anklagas för att bryta mot EU:s tjänstedirektiv när Finland reglerat alkoholinförsel över gränserna. Hur målet kommer att sluta är fortfarande oklart, men för närvarande tyder det mesta, enligt Sveriges e-handelsutredare Jörgen Hettne, på att Finland kommer att förlora.

I skuggan av valrörelsen och av Finlands process i EU-domstolen lade den särskilde utredaren Jörgen Hettne (Alkoholleveransutredningen) fram betänkandet Privat införsel av alkoholdrycker (SOU 2014:58) den 7 juli. Syftet med betänkandet var att förtydliga de legala gränserna för e-handel med alkohol samt vad som är förenligt med svensk lag respektive EU-rätt. Utredningen fyllde ett viktigt syfte, nämligen att förtydliga hur svensk lagstiftning och Sveriges alkoholmonopol förhöll sig till den så kallade Rosengrendomen från 2007. Problemet med utredningen är dock att den inte svarar på om ett förbud mot alkoholhaltiga drycker är förenligt med EU-rätten. Alkoholleveransutredningens huvudförslag är detsamma som de som EU-rätten nu prövar mot Finland. Därför döms utredningen ut av tunga remissinstanser som Advokatsamfundet och Justitiekanslern.

De svenska företag som säljer vinleveranser över nätet verkar genom EU:s fria rörlighet för varor och tjänster. Den fria rörligheten omfattar även alkoholhaltiga drycker för privatpersoner i Sverige. Rätten för privatpersoner att importera alkoholhaltiga drycker för eget bruk är en följd av Sveriges EU-medlemskap, och det är rättsligt fastställt genom den så kallade Rosengrendomen från 2007. Ett faktum är att Rosengrendomen inte har lett till ökad alkoholkonsumtion: Den ökade tillgänglighet som Rosengrendomen innebar har, frånsett försäljningsökningen i Systembolagets butiker, inneburit en minskad alkoholkonsumtion sedan 2007.

Att genomföra förändringar som innebär att EU-domstolen ger sig på det svenska alkoholmonopolet kan knappast falla inom ramen för ett värnande om den svenska alkohollagstiftningen och vår folkhälsa. Att bära regeringsmakten innebär ansvar för att utforma förslag och lagar som inte bara förhåller sig till svensk lag utan även till EU:s regelverk.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att verka för ett genomförande av Alkoholleveransutredningens förslag, trots dess rättsliga oklarheter som riskerar att Sverige, likt Finland, dras inför EU-domstolen?