Interpellation 2014/15:435 Matchningsanställningar

av Fredrik Christensson (C)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Den tidigare alliansregeringen initierade en utredning om att införa matchningsanställningar som ett komplement till sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin (fas 3). Nyligen presenterades den utredningen för regeringen.

Förslaget med matchningsanställningar innebär att individen får en anställning hos en matchningsaktör, med löner och villkor enligt avtal. Matchningsaktören kan till exempel vara rekryteringsföretag, omställningsföretag, sociala företag, utbildningsföretag och bemanningsföretag. Individen utför sitt arbete hos ett kundföretag, som betalar matchningsaktören för tjänsten. Matchningsaktören blir en spindel i nätet och bidrar till att minska den osäkerhet en arbetsgivare kan känna inför att pröva en person som varit utan arbete en mycket lång tid. Matchningsanställningen innebär en trygghet för individen, som oavsett hur matchningen mellan en individ och en specifik arbetsplats fungerar har sin anställning och lön hos matchningsaktören.

Matchningsanställningarna syftar till att sänka trösklarna för långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. Nu finns en utredning på plats som föreslår hur regeringen kan gå vidare med frågan om att införa matchningsanställningar.

Så med anledning av ovanstående undrar jag följande:

 

Hur avser arbetsmarknadsministern och regeringen att gå vidare med förslaget om att införa matchningsanställningar?