Interpellation 2014/15:42 Gymnasieavhopp

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Nyligen presenterade Skolverket statistik över andel elever som slutför gymnasieskolan och hur viktigt det är att ungdomar slutför sin utbildning för att öka sina chanser att sedan ta ett steg vidare till arbetslivet eller vidare studier. Även företrädare för flera arbetsförmedlingar runt om i landet intygar att en av de mest effektiva insatserna för att förebygga och minska antalet inskrivna arbetssökande ungdomar under 25 år är att fler lämnar gymnasieskolan med en godkänd gymnasieutbildning och därmed ett slutbetyg.

Regeringen har gjort ett antal aviseringar kring dels obligatorisk gymnasieskola, dels uttalanden som indikerar på att de yrkesinriktade gymnasieprogrammen åter automatiskt ska ge allmän högskolebehörighet. Vi kan sedan tidigare se att avhoppen de första åren och generellt i gymnasiet är bekymmersamt och kräver andra åtgärder än det regeringen hittills aviserat.

Mina frågor till statsrådet Aida Hadzialic blir:

Vilka förslag avser statsrådet att vidta för att förebygga avhopp i gymnasieskolan?

Vilka slutsatser drar statsrådet av underlag som visar att nästan 40 procent av yrkeseleverna som lämnar gymnasieskolan gör det utan ett slutbetyg?