Interpellation 2014/15:402 Flygskattens effekt på utsläpp av växthusgaser

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Regeringen har tidigare aviserat att den kommer att införa en flygskatt som en del av den flygstrategi som regeringen avser att presentera under 2015. I sin budgetproposition uppgav regeringen att ”under mandatperioden ska även olika metoder för att få flyget att i högre utsträckning bära sina egna klimatkostnader undersökas”. Slutsatsen är därmed att regeringens bild är att införande av en flygskatt vore positivt för miljön.

Det svenska inrikesflyget står i dag för 1 procent av de totala koldioxidutsläppen i vårt land, samtidigt som övriga transportsektorn står för 38 procent. Beräkningar har visat att flygskatt är ett mycket ineffektivt sätt att minska utsläppen. Föreningen Svenskt Flyg har kommit fram till att de totala utsläppen skulle minska med 0,2 procent med en flygskatt. Detta motsvarar en sjundedel av den mängd växthusgaser som årligen släpps ut på grund av fortkörningar och mindre än vad svensk vägtrafik släpper ut under 48 timmar.

Är regeringens syfte med att införa en flygskatt att reducera utsläppen av växthusgaser är risken stor att detta verktyg är kontraproduktivt. Höjda biljettpriser och minskat antal avgångar leder troligen till att fler tar bilen, vilket i stället innebär ökade utsläpp.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Tror statsrådet att införande av en flygskatt totalt sett kommer att innebära minskade utsläpp av växthusgaser i Sverige?

Har statsrådet analyserat och övervägt om det finns andra, effektivare sätt att uppnå en lika stor eller större utsläppsminskning?