Interpellation 2014/15:40 Obligatoriskt gymnasium

av Jan Björklund (FP)

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Regeringen har meddelat att man avser att införa obligatoriskt gymnasium för elever upp till 18 år. Tusentals ungdomar hoppar varje år av gymnasiet. Alliansregeringen genomförde en rad reformer för en bättre skola. En ny gymnasieskola med högre krav är på plats. En studentexamen kräver hårt arbete och studiemotivation, men man kan inte lagstifta fram motivation.

Den nya regeringen tänker nu föreslå att gymnasieskolan blir obligatorisk och tvingar alla elever, oavsett om de går teoretiskt program eller yrkesprogram, att läsa in högskolebehörighet. Det är ett tankefel. Alla människor vill inte och kan inte bli akademiker. Samhället fungerar inte heller om alla är akademiker. Sverige skulle bli det enda land i hela världen med krav på att alla elever ska bli universitetskompetenta.

De elever som avbryter sina studier eller inte lyckas nå godkända betyg är som störst i årskurs 3. Fler klarar inte skolan bara för att det står i lagboken att de ska göra det. Det krävs andra insatser. 

Varför avser statsrådet Aida Hadzialic att genomföra en reform som riskerar att leda till fler avhopp från gymnasieskolan?