Interpellation 2014/15:380 Svenskt företagsklimat

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När Entreprenörskapskommittén tillsattes våren 2014 var det med ett brett uppdrag att se över det svenska företagsklimatet, inklusive skatter och sociala avgifter. Det hänger ihop naturligt och har stor betydelse för förutsättningarna att starta och driva företag. Det går inte att blunda för att Sverige fortfarande har klart högre skattetryck än genomsnittet bland OECD-länderna.

Nu meddelar regeringen att en ny utredning tillsätts med fokus på innovation men med ett betydligt tunnare uppdrag. Skatter och avgifter, som påverkar företagande, ska inte längre utredas. Det känns märkligt att regeringen väljer att ta bort skatter och avgifter från utredningen då Världsbanken och OECD har påpekat att skattetrycket är ett problemområde.

Att tillsätta en industrikansler och inte se över företagandets villkor, där skatter och avgifter är en betydande del, blir mer av ett slag i luften än hjälp för nya och befintliga företag. I Sverige startas det visserligen många nya företag, men vi måste även bli bättre på att se till att de vill stanna och utvecklas inom landet.

Därför blir min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker finansministern vidta för att se över de skatter och avgifter som påverkar företagen?