Interpellation 2014/15:353 Utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden

av Erik Ullenhag (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Nya siffror från SCB visar att Alliansens jobbpolitik fortsätter att ge resultat. Antalet sysselsatta i Sverige ökade under 2014 med 98 000 personer, enligt nya siffror från SCB. Sysselsättningsökningen består främst av att antalet sysselsatta bland utrikes födda ökade. Över 80 000 utrikes födda har fått jobb det senaste året. Sedan 2006 har sysselsättningen bland utrikes födda ökat med över 200 000 personer. Omkring tre av fyra nya jobb har gått till utrikes födda.

Alliansens jobbskapande åtgärder, såsom sänkta arbetsgivaravgifter för unga, sänkt restaurangmoms samt RUT- och ROT-reformerna, har haft betydelse för den positiva utvecklingen. Till exempel har många utrikes födda kvinnor genom RUT-reformen fått jobb med en riktig lön. Dessutom är det många utrikes födda som tack vare RUT-reformen kunnat starta egna företag. Enligt SCB stod utrikes födda bakom 63 procent av alla RUT-företag, och utrikes födda kvinnor utgjorde nästan 40 procent av samtliga nya företagare i branschen 2010.

Trots den positiva utvecklingen är situationen på arbetsmarknaden för utrikes födda fortfarande oroande och då särskilt för utrikes födda kvinnor. Vi behöver därför fortsatt fokus på utrikes födda kvinnor och deras inträde på arbetsmarknaden. För detta krävs en jobbskapande politik. Men min oro är att den sysselsättningsökning vi sett bland utrikes födda riskerar att stöta på patrull eftersom regeringen tillsammans med Vänsterpartiet ska ta fram en vårändringsbudget. Skatten på jobb och tillväxt kommer att höjas för att finansiera utbyggda transfereringssystem. Lägg därtill avsaknaden av verkningsfulla integrationspolitiska reformer. Min farhåga är därför att regeringens jobbpolitik kommer att straffa utrikes födda och särskilt utrikes födda kvinnor.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som ansvarigt statsråd för arbetsmarknad och integration:

 

Vilka konkreta åtgärder och initiativ kommer arbetsmarknadsministern att ta för att förbättra utrikes födda kvinnors situation på arbetsmarknaden så att de kan få riktiga jobb med en egen lön att leva på?