Interpellation 2014/15:341 Skatteutjämningssystemet och bostadsmiljarden

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den tidigare alliansregeringen minskade utbetalningen till skatteutjämningen för ett antal kommuner med ca 1 miljard för att tillväxt och utveckling inte skulle motverkas.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att man skulle ta bort tillväxtmiljarden, och därmed skulle avgifterna till skatteutjämningssystemet höjas. Man lovade att pengarna i stället skulle gå till stimulering av bostadsbyggande. Kommunerna skulle få pengar utifrån hur många hyresrätter som byggs i förhållande till folkmängden.

Nu har regeringen gjort verklighet av hotet och avgiften kommer att höjas för kommuner som betalar avgift till skatteutjämningssystemet. Men några stimulanspengar till bostadsbyggandet syns inte till. Det som kvarstår är en ren straffbeskattning av tillväxtkommuner som exempelvis Täby och Kiruna.

Att vara en tillväxtkommun kostar, men det ger fördelar för hela Sverige. Totalt är det tolv kommuner som betalar in till systemet, och för Täbys del innebär det att Täbyborna årligen kommer att behöva betala in 60 miljoner kronor mer, vilket motsvarar mer än vad hela förskolan i kommunen kostar. Kiruna, som också har höga kostnader med anledning av tillväxten i kommunen, får nu även betala 60 miljoner kronor till systemet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansminister Magdalena Andersson:

 

Har finansministern gjort det ställningstagandet att skatteutjämningssystemet gynnar tillväxten för de kommuner som får betala in pengar till systemet?

Vilka initiativ har finansministern tagit för att uppfylla löftet som lämnades i valrörelsen om att pengarna från tillväxtmiljarden skulle stimulera bostadsbyggandet?