Interpellation 2014/15:339 Fortsatta regelförenklingar inom bostadspolitiken

av Mats Green (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Alliansregeringen genomförde inte bara den största och mest genomgripande översynen av det svenska regelverket för boende och byggande i modern tid utan genomförde också i linje med detta de mest omfattande regelförenklingarna hittills.

De partier som utgör den nuvarande regeringen eller utgör delar av det rödgröna regeringsunderlaget motsatte sig samfällt eller var för sig i stort sett samtliga dessa genomförda regelförenklingar i alltifrån ett enigt rödgrönt nej till nationella byggregler och förbud mot kommunala särkrav, mildring av krav på detaljplan och att fler detaljplaner ska kunna antas av kommunstyrelse eller byggnadsnämnd utan krav på fullmäktigebehandling. Därtill har vi Miljöpartiets nej till nya samordnade bullerregler och till möjligheten att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

De omfattande förenklingar över hela linjen som alliansregeringen genomförde är en av de främsta anledningarna till att vi nu har det högsta bostadsbyggandet på flera decennier. Det mål för nytt byggande om 250 000 nya bostäder till 2020 som regeringen presenterade i samband med budgetpropositionen bedöms, tack vare Alliansens åtgärder, nås redan med befintlig byggtakt. Den nuvarande regeringens egna föreslagna mål innebär alltså en tydlig ambitionssänkning i förhållande till Alliansen med färre bostäder och fortsatt bostadsbrist som följd.

Samtidigt som de nuvarande regeringspartierna har en ovan nämnd historia av att ha motsatt sig nödvändiga regelförenklingar säger sig tvärtom numera det ansvariga statsrådet instämma i vikten av ett fortsatt regelförenklingsarbete vad gäller bostäder och byggande. Han säger sig även, dock uttryckt i svepande och allmänna ordalag, ha ambitioner vad gäller fortsatta regelförenklingar. Dock lyser konkreta förslag, inriktningar och besked från den nuvarande regeringen inom detta område, i likhet med bostadspolitiken i stort, med sin frånvaro.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är därför följande:

 

På vilket sätt, och inom vilka områden, kommer statsrådet att fortsätta arbetet med regelförenklingar inom bostadspolitiken?