Interpellation 2014/15:312 Skatte- och kostnadshöjningar för svenskt lantbruk

av Eskil Erlandsson (C)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sedan Rysslands importstopp av mejeriprodukter har situationen för de svenska mjölkbönderna blivit svårare. Under senhösten föll priserna och vi befinner oss nu i en svår kris för de svenska mjölkföretagarna. Den viktigaste prioriteringen nu är att se till att stärka lönsamheten och vända röda siffror till svarta. Än har det varit tyst från regeringen om vilka åtgärder man ämnar vidta, dock verkar man hålla fast vid de kostnadsökningar för lantbruket som man tidigare fört fram.

Regeringen har tidigare aviserat skattehöjningar på ungas jobb. Man har också aviserat att man vill införa skatt på handelsgödsel och på körda kilometrar. Detta är reformer som skulle slå hårt mot bondeföretagarens lönsamhet.

Mina frågor till statsrådet Sven-Erik Bucht är följande:

 

På vilket sätt menar ministern att regeringens aviserade skattehöjningar på ungas jobb bidrar till stärkt konkurrenskraft i de gröna näringarna?

På vilket sätt menar ministern att regeringens aviserade införande av skatt på handelsgödsel och körda kilometrar kommer bidra till att stärka konkurrenskraften i de gröna näringarna?

Vilka åtgärder och initiativ kommer statsrådet att vidta för att stärka konkurrenskraften i de gröna näringarna?