Interpellation 2014/15:302 Säkerheten för den judiska minoriteten i Sverige

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Utvecklingen för landets minoriteter oroar. Inte minst ser vi återigen och återkommande händelser i vårt land och i våra grannländer där antisemitismen ökar. På skolorna är detta ett problem, och i vissa större städer vågar judar inte längre leva öppet som judar. Detta är oacceptabelt. Den förra regeringen tillsatte en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hittills har inget konkret presenterats, trots tydliga uppgifter om unga radikaliserade som reser till Mellanöstern och trots händelserna i Paris (Charlie Hebdo) och nu senast attentaten i Köpenhamn mot den svenske konstnären Lars Vilks och mot den judiska församlingen i staden.

Polismyndigheten och andra aktörer i samhället som kommuner, länsstyrelser och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har viktiga funktioner, dels att arbeta förebyggande och dels, inte minst, att agera i krissituationer.

Regeringen har hittills fokuserat på en utredning om unga radikaliserade som reser utomlands. Folkpartiet har varit pådrivande för att kriminalisera detta.

Men när det gäller den judiska minoriteten och inte minst skyddet av de judiska föreningarnas och de större församlingarnas verksamhet har få konkreta åtgärder vidtagits.

Mot bakgrund av de senaste händelserna vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förstärka Säkerhetspolisen och polisen med anledning av skyddsbehovet för centrala judiska verksamheter i Sverige?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att MSB, kommuner och länsstyrelser bättre ska kunna samverka med de judiska företrädarna och institutionerna?

3. Tänker statsrådet ta initiativ till att regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism får ett utökat uppdrag med utgångspunkt i behovet av att stärka säkerheten för judarna i Sverige?