Interpellation 2014/15:3 Landsbygden

av Håkan Svenneling (V)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Under den borgerliga regeringens tid var konsekvent marknadslösningar vägen för landsbygdens utveckling. Trots marknadsmisslyckande på marknadsmisslyckande körde man vidare på den inslagna ideologiska strategin. Sverige har nu bytt regering till en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering. Ett av regeringens första beslut var att inordna Landsbygdsdepartementet under Näringsdepartementet.

Vänsterpartiet anser att alla kommuner och landsting ska ha likvärdiga förutsättningar att erbjuda sina medborgare bra välfärdstjänster och service – det är bra för hela Sverige. Det har över tid blivit allt svårare att bo, arbeta och bedriva verksamhet på landsbygden. De regionala skillnaderna har drivit denna utveckling. För att komma till rätta med problematiken krävs likvärdiga grundförutsättningar oavsett var i landet du bor. Detta skapar möjligheter för tillväxt utanför städerna.

Vänsterpartiet vill att hela Sverige ska leva. Vi vill stärka den lokala samhällsservicen i hela landet. Man ska kunna garantera att det finns tillgång till apotek över hela landet och Posten borde kunna ge god och likvärdig service i hela landet. Den lokala kommersiella servicen på landsbygden behöver stärkas genom lanthandlare och drivmedelsstationer. Utvecklingen av fler lokala bankkontor behöver stödjas. För att stärka landsbygdens förutsättningar för en grön omställning behövs en förbättrad tillgång till hållbara kommunikationer. Det måste finnas bra bredbands- och fiberutbyggnad men också järnvägsspår och kollektivtrafik. Produktion av biogas från gödsel kan bli en viktig resurs för att ställa om Sveriges drivmedelsanvändning.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

Vad avser landsbygdsministern att göra för att landsbygden i hela Sverige ska leva?

I vilken utsträckning anser landsbygdsministern att marknaden ska lösa landsbygdens utmaningar?

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att kunna lyfta landsbygden utan ett eget departement?