Interpellation 2014/15:290 Sociala avgifter för personer över 65 år

av Jan Ericson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en intervju i Dagens Industri den 11 februari säger finansminister Magdalena Andersson att ”fler behöver arbeta längre upp i åldern”. I artikeln utvecklar hon detta resonemang då hon konstaterar att den demografiska utvecklingen gör att allt fler äldre ska försörjas, och då är det viktigt att fler arbetar längre.

Alliansregeringen drog dessa viktiga slutsatser redan för ett antal år sedan. I takt med att människor lever allt längre är det för många naturligt att jobba högre upp i åldrarna, såväl för lönen som för att man trivs på sin arbetsplats. Det är också en bra möjlighet för en person med lång och gedigen erfarenhet att sprida sin kunskap till yngre kolleger. Det är värdefullt för att klara av generationsskiften på arbetsplatserna. Att fler är kvar på arbetsmarknaden bidrar samtidigt till högre tillväxt och att finansiera välfärden, och ger den som arbetar en högre pension.

Sedan 2006 är det 90 000 fler personer över 65 år som arbetar. Nyföretagarcentrum rapporterar samtidigt om en kraftig ökning i antalet äldre som startar företag. I genomsnitt startar fyra pensionärer om dagen eget.

Att fler äldre arbetar eller startar eget är resultatet av en medveten jobbpolitik. Alliansregeringen gjorde det billigare att anställa personer över 65 år och det förstärkta jobbskatteavdraget för äldre har ökat drivkraften att jobba länge. Trots detta har finansminister Magdalena Andersson nu lagt fram en budgetproposition med förslaget att den som vill anställa personer som passerat 65, liksom den som driver eget efter 65, kommer att behöva betala en extra löneskatt. Förslaget gör det dyrare att anställa äldre och mindre gynnsamt för egenföretagare att fortsätta arbeta efter 65 år. Det är ett förslag som beräknas medföra en ökad skattebörda för företagen.

Den särskilda löneskatten för äldre riskerar sammantaget att bli en straffskatt som drabbar äldre arbetstagare i form av lägre löner och färre jobb. Enligt min mening går denna politik rakt emot finansministerns insikt om att fler äldre behöver arbeta längre upp i åldrarna.

 

Jag vill mot denna bakgrund fråga finansminister Magdalena Andersson: Vilka sakliga skäl ligger bakom förslaget om en särskild löneskatt för äldre?