Interpellation 2014/15:288 Högre produktivitet och fler i arbete

av Jan Ericson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Trots att det i Sverige i dag är 340 000 fler människor som har ett arbete att gå till än 2006 finns mycket kvar att göra för att värna arbetslinjen och ta vara på människors kompetens. Detta gäller inte minst de individer som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden, bland annat invandrare, förtidspensionerade och människor med låg eller ofullständig utbildning.

För att Sverige ska kunna vara konkurrenskraftigt gentemot omvärlden krävs det därför att ett antal reformer genomförs. Alliansregeringen genomförde bland annat 400 regelförenklingar för företagare mellan 2008 och 2010 som fokuserade på minskade administrativa kostnader, att göra det billigare att nyanställa och att ge enklare överblick över regelverket.

Allt detta bidrar också till högre produktivitetsutveckling med fler växande företag, ökad konkurrens och mer effektiva metoder inom produktionen. Tyvärr verkar den nya regeringens politik snarare vara inriktad på höjda skatter som riskerar att driva företag ifrån Sverige och som samtidigt försämrar företagsklimatet och därmed försvårar för både nya arbetstillfällen att växa fram och ökad produktivitet.

Under tidigare socialdemokratiska regeringar valde man att minska den öppna arbetslösheten och öka produktiviteten bland annat genom att förtidspensionera bort lågpresterande arbetskraft. Året före Alliansens regeringstillträde 2006 förtidspensionerade man bort 140 personer per dag. Man kan inte låta bli att känna en oro för att det återigen blir denna lösning en socialdemokratisk regering kommer att välja för att få en snygg statistik över produktivitetstillväxt och arbetslöshet. Men att dölja verkligheten genom att flytta grupper av människor mellan olika kolumner i statistiken löser inga samhällsproblem utan döljer bara verkligheten.

Utifrån detta vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka reformer avser finansministern att föreslå för att öka produktiviteten och värna arbetslinjen så att fler människor kan gå ifrån utanförskap till arbete?