Interpellation 2014/15:283 Ideell second hand-försäljning

av Eva Lohman (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2013 fastslog att de ideella organisationer som driver second hand-butiker ska betala 25 procent i moms på sin verksamhet enligt Skatteverkets tolkning.

Det är organisationer som Röda Korset, Myrorna, Stadsmissionen med flera som drabbas av detta. Vi känner alla till dem och många av oss handlar också där. Genom att handla där stödjer vi en verksamhet som är viktig.

Staten bör inte försvåra för eldsjälar som vill hjälpa utsatta till ett bättre liv, utan tvärtom, uppmuntra och underlätta för dem i deras gärning. Gemensamt för nämnda organisationer är nämligen att de hjälper utsatta, skyddslösa och andra som på olika sätt är utanför de offentliga trygghetsnäten.

Vissa av de som arbetar inom organisationerna är dessutom personer som själva befinner sig utanför den reguljära arbetsmarknaden, på grund av funktionsnedsättning eller missbrukshistorik för att nämna några skäl. Organisationerna hjälper också in dem i den reguljära arbetsmarknaden. Enligt uppgift bidrar organisationerna inom ideell second hand årligen med 200 miljoner kronor till socialt utsatta människor och erbjuder utöver det minst 7 000 personer arbetsträning.

Målet för politiken är att förbättra villkoren för det civila samhället som en central del av demokratin. Detta ska ske i dialog med det civila samhällets organisationer för att göra människor delaktiga i samhället. För samhället är större än staten.

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att stödja de ideella organisationer som genom second hand-försäljning bidrar till att förbättra livet för skyddslösa och utsatta människor?