Interpellation 2014/15:27 Regeringens ambitioner för Sveriges unga

av Hanif Bali (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

I regeringsförklaringen sade Stefan Löfven att ”inom 90 dagar ska arbetslösa ungdomar erbjudas ett jobb, en praktikplats, ett traineejobb eller en utbildning”.

Samtidigt är det i regeringsförklaringen tydligt att regeringens satsningar på unga har uteblivit. Regeringens politik innebär en nedmontering av arbetslinjen samt höjda bidrag.

Genom att man försvårar förutsättningarna för jobb och företagande i Sverige är det de unga som får ta smällen. För att nå full sysselsättning behövs bredare vägar till jobb. Den tidigare alliansregeringen genomförde bland annat satsningar på YA-jobb – anställningar inom ramen för den svenska modellen med avtalsenliga löner och villkor, där utbildning och arbete kombineras – vilket inte ska blandas ihop med traineejobb.

Tidigare socialdemokratiska regeringar har trollat bort arbetslösheten, genom att tvinga bort människor från arbetsmarknaden genom förtidspensioneringar, plusjobb och sjukskrivningar. 

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:

Vilka är ministerns och regeringens ambitioner med traineejobb? Hur räknas de som berörs av traineejobb – som arbetslösa eller i arbete?