Interpellation 2014/15:255 MSB:s utbildningsverksamhet

av Lena Asplund (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beslutat att utreda hur myndigheten ska hantera den neddragning av anslaget som myndigheten har fått i sin budget. Besparingen på MSB är något som återfinns såväl i regeringens budgetproposition som i Alliansens budgetmotion. Besparingen uppgår till 20 miljoner kronor för 2015 och 35 miljoner kronor för 2016. Neddragningen i MSB:s anslag har gjorts för att finansiera de underskott som funnits hos Kustbevakningen.

En del i MSB:s hantering av de sänkta anslagen är att se över den utbildningsverksamhet som bedrivs vid myndighetens anläggningar i Revinge och på Sandö. Där bedrivs utbildning i krisberedskap och där utbildas även räddningstjänstens deltidsbrandmän och insatsledare. Myndigheten har angett att man vill se över hur det skulle fungera om man samlade all den utbildningsverksamhet som i dag bedrivs på Sandö och i Revinge på en ort.

Att MSB skulle bedriva utbildning bara vid en ort vore olyckligt ur ett tillgänglighetsperspektiv. Bland annat de deltidsbrandmän som utbildas skulle vid en nedläggning vi någondera orterna tvingas till långa resor för sin utbildning.  Den verksamhet som bedrivs såväl på Sandö som i Revinge är väl fungerande och är dessutom viktig för att statliga verk och myndigheter ska kunna finnas i hela landet.

 

Jag skulle vilja fråga statsrådet Anders Ygeman vad han anser om konsekvenserna av en eventuell nedläggning av någon av MSB:s utbildningsplatser och om vilka möjligheter han ser att hantera detta.