Interpellation 2014/15:251 Efterlevnad av svaveldirektivet

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 1 januari 2015 infördes svaveldirektivet, som innebär en sänkning av den högsta tillåtna svavelhalten i marina bränslen till 0,10 viktprocent i svavelkontrollområdena Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen och Nordamerikas kustområden.

Redan i juni 2014 publicerade Transportsstyrelsen sin rapport Tillsyn och efterlevnad av de skärpta reglerna för svavelhalt i marint bränsle, där det bland annat redogjordes för nya tillsynsrutiner, i första hand för utökade kontroller ombord. Omfattningen av tillsynsverksamheten bedömdes motsvara 400 oljeprover, för vilka kostnaden bedömdes rymmas inom befintlig budgetram.

Det har kommit signaler från branschen att Transportstyrelsen avser att ta ut en avgift på 1 400 kronor i timmen för den slumpmässiga kontroll av svavelhalten de gör ombord. Inget annat av de länder som berörs av svaveldirektivet tar ut några avgifter, och Transportstyrelsens agerande upprör branschen, som redan nu är tyngd av de kostnader som det betydligt dyrare lågsvavliga bränslet innebär.

Beslutet skapar också onödigt regelkrångel för fartygsagenterna, som tvingas vidarefakturera krav till utländska fartygsägare. Att ta ut avgifter för slumpmässiga kontroller strider mot reglerna i ett rättssamhälle.

 

Därmed vill jag fråga statsrådet vad hon ämnar göra för att tillsynen gällande efterlevnad av det nya svaveldirektivet ska vara effektiv utan att rederibranschen åläggs extra kostnader och regelkrångel.