Interpellation 2014/15:236 Anställningar med statligt stöd

av Fredrik Schulte (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Alliansens reform att inrätta nystartsjobb har varit en stor arbetsmarknadspolitisk framgång som överträffat förväntningarna. Under de senaste fyra åren har årligen i genomsnitt 45 000 individer som tidigare befunnit sig i utanförskap fått en riktig anställning (om än subventionerad). Två av de stora fördelarna med reformen har varit dels att anställningen av en nystartsjobbare har varit administrativt enkel med tydliga regelverk, dels att subventionen inte haft ett tak. Den som anställer en ”nystartsjobbare” behöver inte genomgå en omfattande administrativ process på Arbetsförmedlingen, utan uppfyller du kraven utgår subventionen automatiskt. Subventionen begränsas inte heller till en viss lönenivå. 

Samma sak gäller inte andra anställningsstödsformer. När det gäller det särskilda anställningsstödet och instegsjobben måste dels arbetsgivaren genomgå en krångligare byråkratisk prövning, dels finns ett tak för hur hög subventionen kan bli. För instegsjobb är taket 16 000 kronor i månaden, vilket är en subventionsnivå som ligger under kollektivavtalsenliga löner. Detta bidrar till att göra subventionen krånglig. Samma sak gäller det särskilda anställningsstödet (men med ett något högre subventionstak). 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Hur ställer sig arbetsmarknadsministern till att göra instegsjobben och det särskilda anställningsstödet lika enkelt och transparent utformade som nystartsjobben, det vill säga att stöden beviljas automatiskt om anställningen uppfyller villkoren samt att subventionstaket tas bort?