Interpellation 2014/15:219 Åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism

av Anti Avsan (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter de fruktansvärda terrorangreppen i Paris i januari 2015 har EU:s justitieministrar träffats och diskuterat bland annat förslaget om automatisk utväxling av passagerarupplysningar, passenger name record (PNR), som en av flera åtgärder för att kunna förebygga terrorism. Sveriges inrikesminister, Anders Ygeman, deltog på mötet och har i olika medieintervjuer uttryckt starkt stöd för förslaget. 

Unionens medlemsstater har redan godkänt förslaget om PNR, men förslaget har sedan 2011 saknat stöd i Europaparlamentet. Ministrarna har, mot bakgrund av Parisdåden, uppmanat parlamentet att skynda på behandlingen. 

PNR-förslaget handlar bland annat om att information som namn och passnummer ska kunna lagras i upp till fem år. Tanken är att EU ska samordna uppgifter om flygpassagerares namn, biljettbokningar, kreditkort, hotellbokningar och andra data. I grunden handlar förslaget om att upptäcka misstänkta mönster i personers resande och på det sättet stärka det förebyggande arbetet mot terrorism. Förslaget borde kunna bli ett redskap för medlemsstaternas arbete för att motverka terrorism och under vissa förutsättningar kunna ge säkerhetstjänsterna värdefulla underrättelser som kan bidra till att förhindra att nya terrordåd sker, men det är i dagsläget oklart hur förslaget ska genomföras i praktiken. 

EU:s antiterrorchef, Gilles de Kerchove, menar att mer än 2 000 medborgare i EU:s medlemsländer ska ha åkt till Syrien för att delta i kriget mot regimen. I Sverige gör Säpo bedömningen att 300 personer kan ha åkt för att delta i kriget. Det är av yttersta vikt att stärka arbetet med att kartlägga dessa individer och på olika sätt vässa verktygen när det gäller hur polis och säkerhetstjänst ska kunna kontrollera dem som återvänder hem.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ygeman följande:

Hur – enligt statsrådets och regeringens uppfattning – ska PNR implementeras på effektivast möjliga sätt? 

På vilket sätt ska man kunna säkerställa att relevanta underrättelser – i rätt tid – ska kunna sorteras ut ur den stora informationsmängd som med tiden kommer att ackumuleras? 

Vilka andra åtgärder vill statsrådet och regeringen se för att kunna förebygga och förhindra terrorhandlingar?