Interpellation 2014/15:210 Anställningsformen allmän visstid

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Den svenska arbetsmarknaden har de senaste decennierna förändrats kraftigt. Många av de strukturella förändringarna har inneburit en försvagning av arbetarkollektivets styrka. Särskilt kan man se att grupper med långvarigt svag ställning på arbetsmarknaden påtvingas stor osäkerhet.

Det arbetsrättsliga regelverket i Sverige har inte bara haft svårt att motverka den här utvecklingen, utan också på flera sätt bidragit till att ge arbetsgivarsidan möjlighet att flytta fram sina positioner på bekostnad av utsatta gruppers trygghet och arbetsvillkor, något som påverkar dynamiken och tilltron i hela samhället negativt.

En uppenbar öppning för underminerande av tryggheten på arbetsmarknaden är anställningsformen allmän visstid, som ger arbetsgivare möjligheten att helt åsidosätta grundregeln om tillsvidareanställning, utan att behöva motivera sitt agerande. Det är en anställningsform som ger arbetsgivaren vidsträckta möjligheter till att sätta otryggheten i system. För varje år som går blir det tydligare att denna möjlighet också används på fantasifulla sätt av vissa arbetsgivare och snarare utgör ett slags norm inom vissa branschområden.

Regeringen har genom arbetsmarknadsministern (till exempel i SVT:s Agenda den 18 januari) öppnat upp för att lagen om anställningsskydd kan ses över i samverkan med parterna på arbetsmarknaden. Om översynen ska utgå från verkligheten på dagens arbetsmarknad vore det naturligt att regeringen aviserar en intention att avskaffa allmän visstid.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:


Avser arbetsmarknadsministern att ta initiativ till att anställningsformen allmän visstid mönstras ut från lagen om anställningsskydd?