Interpellation 2014/15:21 Sveriges politik för ett fritt Palestina och fred i Mellanöstern

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Israels ockupation av Palestina har skapat en av världens mest segdragna konflikter. Sedan sexdagarskriget 1967 har Israel ockuperat Gazaremsan, Västbanken och östra Jerusalem i strid mot folkrätten.

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. Israel är en av världens största krigsmakter vars militärapparat understöds av USA, och landet har ett större ansvar, enligt folkrätten, i egenskap av ockupationsmakt. Samtidigt är det viktigt att understryka att folkrättens regelverk, bland annat förbudet mot attacker mot civila, omfattar samtliga parter.

Fred förutsätter en tvåstatslösning: att Israel och Palestina kan existera som två fria och demokratiska stater inom erkända gränser och att båda staternas säkerhet garanteras. Tyvärr blir en tvåstatslösning alltmer avlägsen för var dag som går.

Israels övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket inte bara fortsätter utan blir dessutom allt grövre. Blockaden av Gazaremsan fortskrider och i sommar har vi sett hur Israel återigen urskillningslöst beskjutit Gazas 1,8 miljoner invånare. Den mur som sedan länge har fördömts av FN fortsätter att byggas. Antalet illegala bosättningar på ockuperad mark fortsätter att växa trots löften om motsatsen, och fördrivningen av palestinier från östra Jerusalem ökar. Israel fortsätter att arrestera, fängsla, tortera och i vissa fall döda dem som står upp mot ockupationen.

Genom sina konsekventa brott mot folkrätten framstår Israel som genuint ointresserad av att upphäva den ockupation av palestinsk mark som pågått i årtionden och som är nyckeln till en varaktig fred i Mellanöstern.

Det är viktigt att även Sverige både i ord och i handling ger sitt stöd till en tvåstatslösning. Vi välkomnar därför att den nya regeringen aviserat att man kommer att erkänna Palestina. Det är ett av flera viktiga steg som kan tas.

Sommarens israeliska folkrättsvidriga attacker mot Gazaremsan har också aktualiserat frågan om Sveriges militära utbyte med Israel. Sverige har i dag bland annat en militärattaché vid den svenska ambassaden, och den svenska försvarsmakten har importerat krigsmateriel som är producerade i Israel. Inför valet 2010 krävde S, MP och V gemensamt att Sverige skulle "upphöra med allt försvarsrelaterat samarbete mellan Israel och Sverige, kalla hem den svenska militärattachén från Tel Aviv och inte bedriva någon form av vapenhandel med Israel".

Engagemanget för fred i Mellanöstern är starkt i Sverige. Det visar sig bland annat genom att många konsumenter vill ha möjligheten att välja bort varor som är producerade på israeliska bosättningar. I dag förekommer det att varor som är producerade på israeliska illegala bosättningar märks med text om att de producerats på Västbanken, i Jordandalen eller i Israel. Viner från de ockuperade Golanhöjderna betecknas på Systembolaget som "övrigt ursprung". I alla fall blir det mycket oklart för konsumenten var varan egentligen är producerad. Storbritannien och Danmark har redan infört tydlig ursprungsmärkning. Tyvärr valde den tidigare regeringen att förhala frågan.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margon Wallström:

När avser regeringen att erkänna Palestina?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att kalla hem militärattachén vid ambassaden i Tel Aviv?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska avbryta sin vapenhandel med Israel?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska införa en tydlig ursprungsmärkning av israeliska bosättarprodukter?