Interpellation 2014/15:205 Bromma flygplats

av Jessica Rosencrantz (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Under hösten deklarerade den rödgröna regeringen att om en kommun så begär ska en förhandlingsperson utses för att samordna kontakter med kommuner som vill bygga bostäder på citynära flygplatsmark. Uppenbart var att den kommun som åsyftades var Stockholms kommun där Miljöpartiet drivit hårda krav i förhandlingar om att Bromma flygplats ska stängas.

En riksdagsmajoritet visade sig dock värna Bromma som en viktig flygplats för vårt avlånga land och för att säkra jobb och tillväxt i hela Sverige. Den 10 december justerade trafikutskottet sitt betänkande om utgiftsområde 22 Kommunikationer. I betänkandet tillkännagav utskottet för regeringen att någon förhandlingsperson för avveckling av citynära flygplatser inte bör tillsättas.

Trots detta meddelade regeringen den 17 december, kvällen innan kammaren skulle rösta i frågan, att den utsåg just en sådan förhandlingsperson. Det visade sig dock att ingen formell begäran inkommit från vare sig Stockholm eller någon annan kommun. Ändå utsågs en förhandlingsperson, som nu kallades samordnare, med uppdraget att utreda hur en citynära flygplats, Bromma flygplats, kan stängas ned.

Detta försök att förekomma riksdagens beslut från regeringens sida kan kraftigt ifrågasättas, och det ter sig som ren obstruktion från regeringen gentemot beslut i Sveriges högsta folkvalda församling. När nu beslutet är fattat är allt annat orimligt än att regeringen drar tillbaka beslutet om en samordnare för att avveckla den citynära flygplatsen Bromma.

​Mina frågor till statsrådet Anna Johansson är följande:

Avser statsrådet att respektera riksdagens beslut från den 18 december 2014 genom att dra tillbaka tillsättandet av en samordnare i syfte att kunna stänga ned Bromma flygplats?

Har statsrådet gjort ställningstagandet att det är ett korrekt hanterande att i strid med trafikutskottets tillkännagivande och en uppenbar majoritet i riksdagens kammare ändå utse en samordnare?