Interpellation 2014/15:2 Sverige och den svenska utbyteshandeln

av Finn Bengtsson (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Sverige är ett litet och mycket exportberoende land. Sveriges möjligheter till utrikeshandel med omvärlden är därmed av central betydelse för företagens, och därmed, statens inkomster. Statens inkomster ligger till grund för all den kostsamma reformagenda som vi beslutar om i regering och riksdag med skattefinansiering. Om inte inkomsterna kan optimeras så återstår bara att skära ned på utgifterna, vilket bland annat skulle drabba den gemensamfinansierade välfärden på ett mycket allvarligt sätt.

Jag noterar att statsministern i den regering han nu prioriterat och tillsatt tillsammans med Miljöpartiet saknar en minister som med sin stab har fullt fokus på utrikeshandel, det vill säga en handelsminister. Månne är detta en eftergift för Miljöpartiet som inte har ekonomisk tillväxt som sitt mål, men avsaknaden av en svensk handelsminister rimmar ändå dåligt med valet av en handelskommissionär i Europaparlamentets handelsutskott för en vecka sedan (Cecilia Malmström, Folkpartiet).

Mina frågor till statsminister Stefan Löfven är därför följande:

Inom vilken del av regeringen avser statsministern att det med nuvarande ministerportföljer avsätts full kraft för att värna svensk utrikeshandel på ett optimalt sätt?

Eftersom det inte finns någon explicit utpekad minister för uppgiften, hur kommer detta statsråd att med utrikeshandel som enbart en del i sitt uppdrag att med säkerhet kunna prioritera de alltmer viktiga handelsutbytesfrågorna för ett litet exportberoende land i en värld som, glädjande nog, blir alltmer globaliserad men därmed också mer konkurrensutsatt avseende potentiella marknader och handel?

Är det rätt övervägt att Sverige nu har en EU-kommissionär på full tid engagerad i handelsfrågor medan vi i Sveriges regering har en minister och stab vars uppgifter enbart kan ge detta viktiga område ett deltidsengagemang?