Interpellation 2014/15:198 Mörkande av underlagsrapporter till Ägarprövningsutredningen

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ägarprövningsutredningen tillsattes av alliansregeringen för att utreda och ta fram förslag på vilka krav man ska kunna ställa på privata utförare inom vård, skola och omsorg. Utredningen fick sedermera genom tilläggsdirektiv i uppdrag att även utreda möjligheter att införa kriterier för varaktigt ägande, samt att utreda möjligheter att kräva att verksamheten ska ha annat syfte än vinst. Utredningen ska presentera sina slutsatser senast den 31 december 2014.

Under hösten, närmare bestämt den 30 oktober, fattade den rödgröna regeringen beslut om att ändra utredningens direktiv, vilket i praktiken innebar att tilläggsdirektiven ströks. Ett par veckor innan detta beslut fattades hade den tidigare utredaren anställts som statssekreterare i regeringskansliet.

Det har nu framkommit att det redan innan beslutet om ändrat utredningsuppdrag fattades hade inkommit underlagsrapporter till utredningen som berör delar av de uppdrag som regeringen valt att plocka bort i utredningens uppdrag. Dessa underlagsrapporter och dess slutsatser väljer regeringen nu enligt uppgift att helt mörka.

Det ligger nära till hands att misstänka att detta skulle kunna bero på att resultatet i underlagsrapporterna inte ligger i linje med den överenskommelse som regeringspartierna och Vänsterpartiet gjort om välfärdssektorn.

I mina ögon ter sig detta som ett mycket märkligt förfarande som tarvar en del förklaringar från det ansvariga statsrådet. En rimligare ordning vore ju att underlagsrapporterna publicerades för att möjliggöra debatt i sakfrågorna.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

 

1. På vems initiativ ändrades utredningsuppdraget?

2.Varför ändrades utredningens uppdrag?

3. Kände statsrådet till slutsatserna i underlagsrapporterna när beslutet om att ändra utredningsuppdraget fattades av regeringen?

4. Avser statsrådet att tillse att underlagsrapporterna i sin helhet blir offentliga och redovisas, i anslutning till Ägarprövningsutredningen eller på annat vis?