Interpellation 2014/15:193 Modernare lagstiftning för att kunna lagföra brott på och med hjälp av internet

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Internet innebär stora utmaningar när det gäller att bekämpa brott. Nätet öppnar möjligheter för människor och företag när det gäller handel, kunskap och möten människor emellan, men det finns också ett kraftigt växande problem med kriminalitet kopplat till den moderna teknologin. Trakasserier, bedrägerier, gromning, dataintrång och identitetsstölder är några exempel.

Det är också uppenbart att många ungdomar utsätts för brott och kränkningar via nätet, samtidigt som nätet har blivit en ny arena där vissa ungdomar begår brott. Den epidemi av ungdomar som testat och i många fall skadats av droger inköpta via internet är ett exempel. Tusentals människor har blivit lurade av bedragare via bluffakturor med mera. Andra har utsatts för allehanda kränkningar och besvär genom identitetskapningar.

Lagstiftningen har inte hunnit följa med i utvecklingen. Det behövs nya metoder och kunskaper hos polis och rättsväsen, men också modernare lagstiftning. Alliansregeringen inledde ett arbete mot den nya brottsligheten på internet. Några konkreta förslag har emellertid inte kommit från regeringen.

 

Därför är mina frågor till justitie- och migrationsministern:

Avser ministern och regeringen att skärpa straffet för gromning?

Är ministern och regeringen beredda att kriminalisera identitetsstöld, och i så fall när?

Kommer ministern och regeringen att kriminalisera grovt fordringsbedrägeri?

Hur avser ministern och regeringen att modernisera det straffrättsliga skyddet mot näthat?