Interpellation 2014/15:190 Lokal polisverksamhet

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För att öka tryggheten är det viktigt att allmänheten upplever att polisen är närvarande och synlig. Det gäller såväl i storstäder som på mindre orter och på landsbygden. En tillgänglig polis är viktig för att förebygga brott, men framför allt när brott begåtts och måste klaras upp.

Den 1 januari 2015 blir polisen en nationell myndighet. Förändringen är viktig och väl beredd genom en parlamentarisk utredning och en särskild genomförandeorganisation. Den nya polisen ska byggas underifrån, och mer resurser ska kunna läggas på det lokala polisarbetet. Det behövs fler synliga och tillgängliga poliser i hela landet.

Omorganiseringen av polisen ökar möjligheterna att säkerställa en god bemanning i hela landet. Samarbetet mellan polisen och exempelvis kommunala myndigheter och medborgarna ska utvecklas.

Höga ambitioner förverkligas emellertid inte med automatik. I en stor organisation finns alltid krafter som motverkar lokalt inflytande och underskattar värdet av lokalt arbete och vardagliga kärnuppgifter. Runt om i landet finns också en oro för att förändringarna av polisen ska leda till stängning av polisstationer och sämre polisiär närvaro.

Regeringen har ett övergripande ansvar för att säkerställa att polisreformen genomförs och implementeras på det sätt utredningen angett. Justitieutskottet har tydliggjort sin bestämda mening i ett tillkännagivande till regeringen att återkomma till riksdagen med en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att öka antalet lokala poliser.

 

Jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka initiativ förbereder statsrådet och regeringen för att säkerställa en ökad polisiär närvaro i hela landet i enlighet med polisreformens intentioner?