Interpellation 2014/15:185 Våldtäkt som grovt våldsbrott

av Anti Avsan (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Inrikesminister Anders Ygeman har meddelat att regeringen vill att polisen i sin egen katalog över brottstyper ska klassa våldtäkt som ett grovt våldsbrott.

Enligt Ygeman skulle en sådan uppgradering leda till att fler misstänkta våldtäkter utreds av utredningsteam i stället för av enmansutredare. Dessutom skulle våldtäktsutredningar bli mer metodiska genom att polisen då skulle följa en tydlig manual (metodstödet PUG).

Förslaget kommer ursprungligen ur Rikspolisstyrelsens rapport Utveckling av arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkter. Där listas flera förslag på åtgärder som skulle förbättra polisens våldtäktsutredningar, i vilka det enligt rapporten finns stora brister. Att klassa våldtäkter som grova våldsbrott är en av flera åtgärder som föreslås.

Jag har i en tidigare interpellation till statsrådet Ygeman ställt frågor med anledning av Rikspolisstyrelsens rapport om våldtäktsutredningar och de brister som påvisats. Statsrådet meddelade då att lösningen inte är att detaljstyra polisens arbete genom att skriva in mer i regleringsbrevet.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

Hur kommer det sig att statsrådet valde att gå vidare med just punkten om att klassa våldtäktsbrottet som ett grovt våldsbrott? I rapporten nämns en rad andra förslag.

Statsrådet meddelade i en tidigare interpellationsdebatt att regeringen inte vill detaljstyra polisens arbete. Nu vill regeringen att polisen ska klassa våldtäkt som grovt våldsbrott för att kunna följa en tydlig manual. På vilket sätt ska statsrådet och regeringen se till att detta sker?

Avser statsrådet att genomföra fler av förslagen som nämns i Rikspolisstyrelsens rapport och i så fall vilka och på vilket sätt?