Interpellation 2014/15:183 Tvärvillkoren

av Anders Forsberg (SD)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Sveriges jordbruk är i dag pressat under en svag lönsamhet och tuff konkurrens från vår omvärld. Det minsta Sveriges bönder nu behöver är ytterligare dränering av lantbrukets intäkter genom felaktiga återkrav av utbetalda EU-stöd.

Jordbruksverket tillämpar inte i dag EU-rätten på ett korrekt sätt vilket medfört att mångmiljonbelopp har skickats i retur till Bryssel i stället för att stanna hos de lantbrukare som har rätt till stöden. Det finns en överväldigande bevisning som kritikerna fört fram och mest anmärkningsvärt är den minst sagt klena reaktion som detta medfört vid Jordbruksverket. Bland annat har det hävdats att de så kallade tvärvillkoren systematiskt tillämpas felaktigt i Sverige.

En fristående konsult i branschen som upplevt på nära håll hur hans kunder, det vill säga lantbrukare, drabbats av dessa systematiska fel har även anmält saken till EU-kommissionen för granskning. Anmälan har mottagits och mycket talar för att ett förfarande kan komma att inledas gentemot medlemslandet Sverige från kommissionens sida. Det är enligt min mening därför högst angeläget att landsbygdsministern redogör för läget inför kammarens ledamöter.

I ett internt pm så skriver Jordbruksverket att deras avdragssystem är fel. Det har resulterat i att tusentals lantbrukare kan ha fått avdrag för fel de inte har begått. Verket har nämligen gjort avdrag och hänvisat till den övergripande rubriken för ett tvärvillkorsområde – utan att ange den specifika överträdelsen. Så trots att Jordbruksverket har gjort fel tänker man inte betala tillbaka några pengar.

Jag har följande fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 

Vilka generella åtgärder avser ministern vidta för att komma till rätta med det i interpellationen beskrivna problemet?"