Interpellation 2014/15:180 Svenskar som reser för att strida i oroshärdar och för terroriststämplade organisationer

av Anti Avsan (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under den senaste tiden har Islamiska statens (IS) utveckling i Syrien och Irak aktualiserats i olika avseenden. IS har ambitionen att bygga vad som kan betecknas som en stat eller en statsmakt (ett så kallat kalifat) i de områden som erövrats och kontrolleras. Inom dessa områden bor det för närvarande enligt vissa uppskattningar en befolkning som uppgår till omkring åtta miljoner människor. Bland annat denna utveckling drar till sig personer som radikaliserats och som reser till detta område eller till andra oroshärdar för att där ansluta sig till terroriststämplade organisationer i syfte att delta i striderna.

Säkerhetspolisen är den myndighet i Sverige som ansvarar för att motverka terrorism både i Sverige och i utlandet. Enligt Säpo uppgår antalet bekräftade personer som rest för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper till drygt hundra personer. Antalet obekräftade personer är långt fler. Det kan röra sig om 150–200 personer, enligt Säpo.

Allianspartierna har nyligen väckt en motion i riksdagen med flera förslag i syfte att motverka terrorism och våldsbejakande extremism. Bland annat vill vi undersöka om möjligheten att återkalla eller tillfälligt omhänderta pass kan vara en effektiv åtgärd för att stoppa svenskar från att resa till oroshärdar för att där strida för terroriststämplade organisationer.

I Dagens Nyheter den 26 november gick det att läsa att uppgifter hade läckt ut om att den tyska regeringen förbereder ett lagförslag för att stoppa personer från att ansluta sig till IS och delta i kriget i Syrien och Irak. Lagförslaget går ut på att personer ska fråntas sina pass och legitimationer och i stället få en särskilt legitimation där det framgår att man har utreseförbud.

Säkerhetspolisen har återkommande påtalat att denna typ av resande är ett potentiellt hot såväl i utlandet som i Sverige. Det finns inte heller några indikationer på att det ökade resandet håller på att avta. Tvärtom befaras en ökning. Utvecklingen med att allt fler reser till oros- och krigshärdar är allvarlig, och det krävs åtgärder för att förhindra detta.

Därför är mina frågor till justitie- och migrationsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hindra personer från att resa för att strida i oroshärdar och för terroriststämplade organisationer?

Hur ställer sig ministern till Alliansens förslag om att se över möjligheten att återkalla eller tillfälligt omhänderta pass?