Interpellation 2014/15:179 Vetenskapliga rekommendationer avseende GMO

av Fredrik Malm (FP)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Den rödgröna regeringen är på väg att inta en ny svensk EU-position vad gäller biotekniken (en teknik med genmodifierade organismer) och godkännande av nya grödor och material. Såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar har tidigare följt de vetenskapliga rekommendationerna från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, när det gäller att godkänna nya grödor och material. Det har dock framkommit att den rödgröna regeringen nu struntar i rekommendationerna från Efsa i fråga om tre nya genetiskt modifierade produkter. Det är anmärkningsvärt att Sverige säger nej till vetenskap och utveckling och att regeringen slår in på en väg som är utvecklingshämmande och som inte tar hänsyn till världens fattiga.

Befolkningsökning, urbanisering och klimatförändringar skapar ett stort tryck på världens matproduktion, och biotekniken kan vara en viktig pusselbit för att lösa denna svåra ekvation. I takt med befolkningsökningen måste matproduktionen öka för att mätta alla världens människor. FN-organet FAO uppskattar att matproduktionen behöver höjas med 70 procent på 30 år för att försörja jordens växande befolkning.

Matproduktionen måste öka samtidigt som möjligheten för människor att själva producera sin mat minskar rejält på grund av klimatförändringarna. Det finns allt mindre mark att tillgå, det råder brist på fosfor och rent vatten och produktionen ska ske med färre kemikalier och utan fossilt bränsle.

Vi måste därför klara utmaningen med en ökad matproduktion samtidigt som vi har klimatförändringar som påverkar möjligheten för grödor att växa. Biotekniken, det vill säga en teknik med genmodifierade organismer, kan rätt använd bidra till livsmedelsförsörjningen på jorden på ett avgörande sätt. Därför behöver biotekniken utvecklas och intensifieras, och det bör i större utsträckning också kunna ske i Europa.

Det är anmärkningsvärt att regeringen nu väljer en politik som är ovetenskaplig och utvecklingshämmande och som inte tar hänsyn till världens fattiga. När vi behöver nya lösningar på världens livsmedelsförsörjning är det inte hållbart att stoppa huvudet i sanden och basera politiken på rädsla i stället för på vetenskap och modern forskning. Vad Europa och världen behöver är mer, inte mindre, forskning och utveckling av biotekniken. Det bidrar till bättre och miljövänligare jordbruk, och framför allt är det en nödvändighet för att hela världens befolkning ska få mat i framtiden.

Hur ser landsbygdsministern på frågan om biotekniken och dess möjlighet att bidra till världens livsmedelsförsörjning?

Kommer landsbygdsministern att ta ansvar och se till att Sverige driver på för mer, inte mindre, forskning och utveckling av biotekniken inom EU, eller kommer landsbygdsministern att låta Miljöpartiets dogmatiska motstånd mot biotekniken råda?