Interpellation 2014/15:17 Västsahara

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan 1975 har Västsahara ockuperats av Marocko. Ockupationen har av den internationella domstolen i Haag bedömts vara rättsvidrig. FN vill att det västsahariska folket självt ska få avgöra sin framtid i en folkomröstning. En folkomröstning har dock systematiskt förhalats av ockupationsmakten Marocko.

Den 5 december 2012 beslutade riksdagen att Sverige snarast bör erkänna den Sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) som en fri och självständig stat. Riksdagen beslutade också att Sverige bör verka för detta inom EU. Trots riksdagens beslut väntar vi fortfarande på att regeringen ska verkställa beslutet. Vänsterpartiet är starkt kritiskt till att den tidigare borgerliga regeringen förhalat riksdagens beslut och hoppas att den nyvalda regeringen snarast kommer att verkställa erkännandet av Västsahara.

Ett snabbt svenskt erkännande skulle betyda mycket för att påskynda den demokratiska processen för ett fritt och självständigt Västsahara och kan också innebära att fler länder följer det svenska exemplet. 

En stor del av den västsahariska befolkningen lever sedan årtionden i flyktingläger i Algeriet under mycket knappa förhållanden. Man lider brist på det mesta och är helt beroende av stöd utifrån.

Under åren 2011-2013 förmedlades humanitärt stöd för 32 miljoner kronor till flyktinglägret, genom organisationen Praktisk Solidaritet. Stödet har givits i form av kläder och konserver med makrill. Vänsterpartiet har påtalat vikten av att det svenska humanitära stödet utökas.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

När avser utrikesministern att verkställa erkännandet av den Sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara)?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska se till att det svenska humanitära biståndet till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet ökar?