Interpellation 2014/15:169 Vetenskapliga rekommendationer som grund för ställningstaganden

av Emma Henriksson (KD)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I mitten av november togs beslut om godkännande inom EU för nya genetiskt modifierade (GMO) produkter. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, hade tidigare godkänt produkterna. Sverige har tidigare följt de vetenskapliga rekommendationerna när medlemsländerna röstar om godkännande av nya GMO-produkter. Vid denna omröstning hade Sveriges representant en instruktion från regeringen att inte följa den vetenskapliga rekommendationen.

Sveriges representant vid omröstningen, statsinspektören vid Livsmedelsverket, säger i en intervju i Sveriges Radio den 22 november att ”min instruktion var att jag skulle lägga ner rösten, utan att ge en röstförklaring”.

Statsinspektören från Livsmedelsverket bekräftar även att det är en ny situation och säger: ”Sverige har alltid gått på den vetenskapliga linjen. Och i det här fallet har jag bara en instruktion att följa från departementet, det är helt enkelt att vi inte har följt den vetenskapliga linjen, som varit brukligt i Sverige.”

Regeringen har i detta fall uppenbarligen valt att inte följa vetenskap och beprövad erfarenhet och därmed frångått tidigare gällande principer. Den vetenskapliga grunden för beslut är aktuell på fler områden. Jag vill därför ställa följande frågor till statsminister Stefan Löfven:

På vilken grund har statsministern och regeringen baserat sitt ställningstagande att Sverige i den ovannämnda EU-omröstningen inte skulle följa de vetenskapliga rekommendationerna gällande de genetiskt modifierade produkterna?

Kommer statsministern och regeringen att fortsättningsvis följa vetenskap och beprövad erfarenhet som grund för ställningstaganden om godkännande av GMO-produkter och i ställningstaganden på andra områden?