Interpellation 2014/15:165 Regeringens prioriteringar för idrotten

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Statsminister Stefan Löfven lovade i Radiosportens partiledarintervjuer att idrottsrörelsen ska få högre anslag. Även idrottsministern har tillstyrkt detta löfte till idrotten.

När den nya regeringen lade fram sin första budget lyste dock dessa extra miljoner till idrotten med sin frånvaro. Det är beklagligt att detta högt ställda löfte inte kunde infrias av den nya regeringen. Att idrottsministern lovar dessa pengar under mandatperioden ger upphov till än större förväntningar på att dessa pengar också ska levereras. Än finns dock dessa pengar inte att urskönja ur regeringens långtidsbudget.

Dessutom valde idrottsministern att prioritera bort det rådsmöte med EU:s idrottsministrar som hölls den 25 november, och i sitt ställe valde han att sända sin ambassadör. Det ska även tilläggas att regeringen den 21 november i EU-nämnden gavs i uppdrag att föra allianspartiernas linje i kultur- och idrottsfrågorna, att värna subsidiaritetsprincipen.

Idrottsministern har både i intervjuer och på möten påpekat att han har väldigt lite att säga till om när det gäller idrotten. Frågan som dyker upp är vad man då kan förvänta sig av ministern på idrottsområdet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att idrotten ska få högre prioritet än vad den i nuläget har fått?

Vilka signaler sänder det, enligt ministerns bedömning, till idrottsrörelsen när de utlovade miljonerna till idrotten uteblir och ministern väljer att prioritera bort det rådsmöte som hålls mellan EU:s idrottsministrar?