Interpellation 2014/15:164 Reformering av Arbetsförmedlingen

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Folkpartiet och Alliansen genomförde i regeringsställning ett beslut om en genomgripande översyn och analys av Arbetsförmedlingens uppdrag, regelverk och koppling till kompletterande aktörer samt lotsarna som verkar inom ramen för etableringsreformen. Folkpartiet anser att uppdraget att genomlysa hela myndigheten ytterst handlar om Arbetsförmedlingens framtid och uppdrag för att i än större utsträckning effektivisera arbetsmarknadspolitiken i syfte att få ut fler unga och vuxna i arbetslivet. Sedan den nya regeringen tillträtt har dels arbetsmarknadsministern gjort ett antal uttalanden som påverkar uppdraget för Arbetsförmedlingen, dels har dess generaldirektören i medier och vid besök i arbetsmarknadsutskottet presenterat en handlingsplan med åtgärder för att reformera arbetet inom myndigheten.

Mot bakgrund av dessa aktiviteter – parallellt med liggande statliga utredning – vill jag ställa följande frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S);

Avser ministern och regeringen fortfarande att genomföra genomgripande reformer av Arbetsförmedlingen, som aviserades i regeringsförklaringen?

Kan aviserade och vidtagna åtgärder från regering och myndighetsledning förhindra eventuella genomgripande utredningsförslag, eller hur avser regeringen att hantera pågående utredning?