Interpellation 2014/15:107 Nationella insatser för hemlösa EU-migranter

av Mats Persson (FP)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Situationen för hemlösa EU-migranter kräver åtgärder. Undersökningar pekar på att en överväldigande andel av de hemlösa EU-migranterna kommer från Rumänien. Alliansregeringen krävde att den rumänska regeringen skulle vidta åtgärder för att bekämpa diskriminering och för att ta ansvar för sin befolkning. Ett exempel är att Sverige har vänt sig till EU-kommissionen för att begära att en expertgrupp inrättas för att bistå Rumänien så att de medel som finns reserverade i EU:s strukturfonder för att hjälpa landets utsatta verkligen används.

Det finns samtidigt ett stort behov av att ta krafttag när det gäller insatserna i Sverige för att förbättra situationen för hemlösa EU-migranter i Sverige. I dag skiljer sig insatserna avsevärt åt mellan svenska kommuner, vilket kan tolkas som att det finns en osäkerhet kring hur lagstiftningen ska tolkas.

Inom ramen för verksamheten Crossroads bedriver Göteborgs kommun och hjälporganisationer informationscenter som informerar om rättigheter och skyldigheter i Sverige. Utöver detta är Göteborgs kommun involverad i ett härbärge och har en öppen förskola för romska barn.

Men i flera andra städer, exempelvis i Lund och Malmö, har kommunerna intagit en annan roll när det gäller insatser för den aktuella gruppen. Utöver att kommunerna erbjuder biljett hem till hemlandet är det i dessa kommuner via hjälporganisationerna som hemlösa EU-migranter erbjuds kläder och mat. 

Att kommunerna har så olika strategier leder till att humanitära behov bland hemlösa EU-migranter bemöts på olika sätt i landets kommuner, trots att behoven är desamma. Detta visar också att det finns behov av att skapa en nationell handlingsplan som ger kommunerna vägledning och information kring vilka insatser som ger önskad effekt och förbättrar livssituationen för hemlösa EU-migranter. En åtgärd i en sådan handlingsplan kan lämpligen vara att analysera lagstiftningen och identifiera eventuella oklarheter i den.

Mina frågor är därför:

Avser statsrådet att agera för att den svenska regeringen även fortsättningsvis ska driva på för att Rumänien ska använda sitt EU-stöd till landets utsatta?

Kommer statsrådet att verka för att det ska tas fram en nationell handlingsplan gällande insatser för hemlösa EU-migranter?