Motion till riksdagen
2014/15:962
av Patrik Björck m.fl. (S)

Högskolan – forskning och innovation


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om medel till forskarutbildning.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om innovationsverksamheten.

Motivering

Högskolan i Skövde har samarbeten med andra lärosäten inom sina forskningsområden teknik, medicin, hälsa, vård och socialt arbete samt inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området. Samarbetena omfattar utbildning på avancerad nivå, utbildning på forskarnivå samt forskning. Högskolan har fem forskningsprofiler: informationsteknologi, systembiologi, virtuella system, framtidens företagande och hälsa och lärande. Högskolan i Skövde har rätt att examinera forskarstuderande inom informationsteknologi. Inom övriga områden genomförs forskarutbildning i samarbete med lärosäten som har examinationsrätt.

I likhet med universiteten utgör högskolorna tillväxtmotorer i sina regioner och har stor betydelse för företagandet i sitt omland, inte minst för nyföretagande. Även offentliga verksamheter stärks av kontakterna med högskolemiljön och försörjning av kvalificerad arbetskraft från en närliggande högskola.

Forskningen behöver människor som för ut den. Doktorander och grundutbildningsstudenter som fått undervisning med stark forskningsanknytning är ofta bärarna av forskningsresultaten ut i näringsliv och offentlig sektor. Genom att satsa på en väl utbyggd grund- och forskarutbildning, och genom att uppmuntra till ökad samverkan mellan akademi och näringsliv, får vi ut mer för skattemedlen.

Medel till forskarutbildning som led i innovationsverksamhet

Länken mellan universitet/högskolor och de svenska storföretagen i forskning är stark och långsiktig. Motsvarande länk mellan små företag och akademin är oftast allt för svag. Här finns ofta ett gap mellan såväl utbildningsnivå som förmåga att se potentialen i forskningsresultat. Detta är en särskilt viktig uppgift för nya högskolor utanför storstadsregionerna. En uppgift som bör premieras och ersättas.

Högskolan i Skövde driver med stöd av Kunskaps- och kompetensstiftelsen en så kallad KK-miljö. KK-stiftelsen satsar långsiktigt på Högskolan i Skövdes profilering och forskning inom inriktning på de tre forskningscentrumen Informationsteknologi, Virtuella system och Systembiologi.

Projekten inom KK-miljön bedrivs i samspel med näringslivet. Detta ger Högskolan i Skövde förutsättningar för starka samproduktioner mellan näringsliv och forskare samt ger möjlighet att skapa dynamiska innovationer – innovationer som skapar nya entreprenörer eller nya produkter och tjänster i samhället och näringslivet.

Högskolan kommer att delfinansiera denna satsning med i storleksordningen 15 miljoner kronor ur sina forskningsanslag för att kunna i samverkan med KK-stiftelsen och omliggande näringsliv, vilka bidrar med lika mycket vardera. Högskolan menar att anslagen för forskning och forskarutbildning skulle behöva ses över, för att underlätta satsningar av denna typ. Det forskningsanslag som Högskolan i Skövde har årligen räcker inte långt för att samfinansiera den här typen av gemensam forskning som länkar rakt in i samhället.

.

Patrik Björck (S)

 

Monica Green (S)

Erik Ezelius (S)

Carina Ohlsson (S)