Motion till riksdagen
2014/15:947
av Patrik Engström (S)

Riksväg 68


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att riksväg 68 från Avesta och norrut förs in i de framtida vägtrafikplanerna.

Motivering

Riksväg 68 har allt större betydelse för transporterna till och från Avestaområdet och upp mot Gästrikland och Gävle hamn. Vägen är också viktig för trafiken ner mot mellansvenska inlandet och västsverige.

Behovet av snabba och säkra transporter ökar successivt med att framförallt stål-, gruv-, trä- och pappersindustrin ökar sina tonnage. Nu tillkommer en produktionsökning vid gruvan i Garpenberg som skeppar ut sin malm via Gävle hamn.

Riksväg 68 har även en intensiv biltrafik eftersom det är den kortaste vägen mellan västkusten och Norrlandskusten. I den regionförstoring som sker blir den allt viktigare.

En omfattande länsöverskridande samverkan har skett, där ett antal betydande standardhöjande åtgärder har genomförts. Under många år har trafiksäkerheten varit en stark faktor till att bygga om delsträckor av vägen. För de sträckor som nu väntar på den fortsatta ombyggnaden av vägen blir säkerheten en alltmer påtaglig faktor.

Beslutet att bygga om vägen förbi Stora Ensos pappersfabrik i Fors är oerhört viktigt för att verksamheten ska kunna fortsätta att utvecklas.

Vägsträckan Dalahästen till Jularbo har diskuterats under många år med flera olika alternativa lösningar. På vägsträckan genom Horndal är det nödvändig höja säkerheten i lokaltrafiken men framförallt att höja säkerheten vid en skola och ett badhus där hastighet är nersatt till 30 km/tim under skoltid. Med en produktionsökning vid gruvan i Garpenberg kommer de tunga malmtransporterna att öka kraftigt genom Horndal, vilket gör att planerna på att bygga en förbifart eller andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder behöver aktualiseras.

.

Patrik Engström (S)