Motion till riksdagen
2014/15:939
av Adnan Dibrani (S)

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Motivering

Trots höga ambitioner att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i samhället, har den tekniska utvecklingen lett till att den i stället har försämrats för vissa grupper. Det handlar om olika typer av automater för passage, biljettinköp, informationsinhämtning, kontantuttag med flera tjänster som kunderna förväntas klara av själva i stället för att få service av berörd personal.

Personer med synnedsättning kan till exempel ha svårt att röra sig i byggnader med automatiska dörrar, som öppnas mot den gående. Att kontanthanteringen har upphört på många banker kan göra det svårt för personer med synnedsättning och rullstolsburna att ta ut pengar. Allt fler myndigheter förväntar sig att människor sköter tjänsterna själva genom datorer. Ändå är inte olika myndigheters hemsidor anpassade till internationell standard när det gäller tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Det är nödvändigt att lagstiftningen om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ses över. Det krävs nya riktlinjer för hur service och tjänster, som sköts genom ny teknik, ska göras tillgängligt även för personer med funktionsnedsättning.

.

Adnan Dibrani (S)