Motion till riksdagen
2014/15:935
av Krister Örnfjäder m.fl. (S)

Ersättningen till lanthandlare som är ombud för statligt ägda bolag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av att höja ersättningen för lanthandlare som är ombud för statligt ägda bolag.

 

Motivering

Sveriges lanthandlare spelar en avgörande roll för en levande landsbygd. De bidrar till att bevara och utveckla lands- och glesbygden genom ett grundläggande serviceutbud som gör att människor vågar flytta dit och bo kvar där. En väl fungerande lanthandel är ofta både livsmedelsbutik, post, apotek, bank samt ombud för Systembolaget. Denna service är dock ofta hotad på grund av ständigt vikande lönsamhet och tuff konkurrens från städernas stora köpcentra.

 

Det ersättningssystem som idag finns för lanthandlare som sköter t.ex. Systembolagets, Svenska Spels, Postens och apotekens service på landsbygden motsvarar inte alls den nytta det innebär för de statligt ägda bolagen eller samhället. Lanthandlarna har en nyckelroll på glesbygden och bidrar till att samhällets service är tillgänglig utanför centralorterna, men ersättningen står inte i proportion till det utförda arbetet. Därför måste staten överväga möjligheterna att se över dagens ersättningssystem.

.

Krister Örnfjäder (S)

 

Lena Hallengren (S)

Håkan Juholt (S)